Broeden met een broedmachine

Eieren uitbroeden met een broedmachine is een van de leukste manieren om aan kuikentjes te komen. Je kan zo namelijk de ontwikkeling volgen van begin tot eind! Met de juiste machine en goede controle lijst is eieren uitbroeden eigenlijk niet zo moeilijk! Maar wat is belangrijk? Hieronder lees waarmee en hoe ik het gedaan hebt:

  1. Een goede broedmachine
  2. Bevruchte eieren
  3. Een schouwlamp
    Tip! Controle lijst is handig
  4. Van eieren uitbroeden tot kuikens

Een goede broedmachine: Rcom king suro

Vergis je niet, kies een broedmachine waar je op kunt vertrouwen! Ook ik heb de fout gemaakt om “Chinese rommel” te kopen omdat de aanschafprijs erg leuk was. Helaas is dit een grote miskoop geweest. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Rcom king Suro Max en wat een gemak! Over de uitkomst ben ik zeer te spreken. Ik heb de broedmachine als volgt ingesteld

Dag 1 t/m 18:                    37,5 graden + een luchtvochtigheid van 45%
Dag 19 t/m 21:                  37,5 graden + een luchtvochtigheid van 55%

Het automatische keersysteem zet je alleen de eerste 18 dagen aan. De laatste 3 dagen zet je het uit zodat de kuikens zich kunnen voorbereiden op het uitkomen.

Broedeieren

Voor het eieren broeden met een broedmachine heb je broedeieren nodig. Broedeieren zijn eieren die mogelijk bevrucht zijn door de haan. Meestal zijn dat eieren afkomstig van een toompje kippen die bij elkaar worden gezet om broederen te produceren. Ze hoeven niet per se allemaal bevrucht te zijn. Op marktplaats zijn er veel broedeieren te vinden.

Een goede schouwlamp

Een schouwlamp kan je helpen om te zien of de eieren bevrucht zijn. Met een felle schouwlamp kan je zelf in eieren met een donkere schaal kijken. Het eieren schouwen kun je het beste vanaf dag 6-7 doen, omdat je ze dan kunt beoordelen of ze bevrucht zijn. Niet bevruchte eieren haal je het liefst uit de broedmachine om rotting en een mislukte uitkomst te voorkomen.

broedgids ebookTip! De controle lijst van de broedgids

Weet jij op dag 17 nog wat je op dag 4 gedaan hebt en waarom het mogelijk is mislukt? Zelf maak ik tijdens het broeden altijd gebruik van de controle lijst uit de broedgids. Een superhandig e-book die je alles verteld over het uitbroeden van eieren van kippen en ander pluimvee. Sinds ik de lijst gebruik heb ik veel hogere uitkomst en een beter inzicht in wat ik doe.

Van eieren uitbroeden tot kuikens!

Op dag 21 (of 20) is het zover. Onze kleine kuikentjes zijn uitgekomen! De broedtijd van krielkippen en gewone kippen verschilt iets. Waardoor het soms 20 of 21 dagen kan duren.  . Na het uitkomen laat ik ze in de broedmachine totdat ze volledig zijn opgedroogd. Vervolgens zet ik ze in een kuikenhok met een warmteplaat. Waarom een warmteplaat? Dat lees je hier! Heel veel succes met broeden.