Het schoonmaken van een kuikenhok

kip met eiBij het verzorgen van kuikens zal je merken dat kuikens niet de meest schone beestjes zijn. Ze doen overal hun ontlasting, zelfs in het voer en het drinkwater. Het kuikenhok schoonmaken is daarom iets wat je met regelmaat dient te doen. Met het schoonmaken van het hok voorkom je dat de kuikens ziek worden.

Het kuikenhok verschonen in 3 stappen.

Eens in de 1-2 weken, afhankelijk van de hoeveelheid kuikens in het hok, wordt geadviseerd om het hok schoon te maken. Zet de kuikens apart, gooi het overgebleven kuikenvoer en water weg en maak het hok helemaal leeg. Zet het hok even in een diervriendelijk sopje met bijvoorbeeld eucalyptusreiniger(link).

  1. De bodembedekking vervangen
  2. Warmteplaat schoonmaken
  3. Voer en drinkwater verversen

1.   De bodembedekking vervangen

De bodembedekking mag nooit vochtig/nat zijn. Aangezien het warm is in het kuikenverblijf kunnen er makkelijk ziektes ontstaan. Een bodembedekking dat goed absorbeert is het halve werk. Controleer ten minste twee keer per week of de bodembedekking vochtig is, let hierbij vooral op het gebied rond de drinkbak.

2. Het schoonmaken van de warmteplaat

Als je een warmteplaat hebt zonder afdekkap, zullen de kuikens de plaat aan de bovenkant besmeuren met uitwerpselen. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijk groeien, omdat de plaat warm is. Het is daarom noodzakelijk om de plaat regelmatig schoon te maken. Om een vieze warmteplaat te voorkomen kun je een afdekkap over de warmteplaat leggen. Dit bespaart tijd en het verkleint het risico op bacteriën.

wat eten kuikens

3. Verversen van het drinkwater & voer

Als het water in een kuikendrinkfles met nippel zit, hoef je de drinkbak niet meerdere keren per dag schoon te maken. Dit scheelt een hoop werk. Maar ook lang stilstaand water is niet gezond, verschoon daarom in ieder geval eenmaal daags het water. Bij gebruik van een gewone drinkbak zullen kuikens al snel hun uitwerpselen in de drinkbak doen. Verschoon de drinkbak meerdere keren per dag en let er op dat het water niet te diep is zodat de kuikens er niet in kunnen verdrinken.

Als de voerbak in het kuikenhok staat, geldt hetzelfde. Om de voerbak schoon te houden kun je deze ophangen aan de wand van het verblijf. Op deze manier komen de uitwerpselen van de kuikens er niet zo snel in.. Zorg wel dat de kuikens erbij kunnen met hun snavel. Bij het schoonmaken van zowel de staande voederbak als een hangende bak, is het aan te raden deze grondig af te spoelen en resten voer weg te gooien.

Het  kuikenhok bij een nieuw nestje kuikens

Als je het kuikenhok voor een nieuwe nestje kuikens gaat gebruiken, zorg er dan voor dat deze eerst goed ontsmet is tegen virussen en bacteriën. Doordat de eerste kuikens zo’n 6 tot 8 weken in het hok gezeten hebben, hebben ziektekiemen veel kans gehad om zich te ontwikkelen. Door het hok te ontsmetten met Halamid-D of Cid-20 zorg je ervoor dat de nieuwe kuikens een betere kans hebben tegen ziektes bij kuikens en verklein je het risico op besmetting.

Bestel hier benodigdheden voor het kuikenhok