Wat eten kuikens?

kippenhuis garvo kuikenvoer alfamix kuikensKuikens hebben voer nodig dat aansluit bij hun verschillende levensfases om zich goed te kunnen ontwikkelen. Per levensfase heeft het lichaam van een kuiken behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Je zou kunnen stellen dat er 4 fases zijn:

  1. De eerste 24-36 uur
  2. De eerste levensweken
  3. De periode tot aan het eerste ei
  4. Volwassen

Kuikens zullen de eerste weken veel eiwitten en mineralen nodig hebben, zodat het lichaam voldoende energie en bouwstoffen heeft om onder andere het skelet, de spieren en de veren te ontwikkelen.

Hierna zal de behoefte naar calcium groter worden, voor sterke botten en goed werkende organen. Kies daarom voer dat helpt bij de ontwikkeling. Bekijk tips voor een goed kuikenhok hier.

1. De eerste 24 uur

De eerste 24 à 36 uur na de geboorte hebben de kuikens nog geen voer nodig. Het ei voorziet de kuikens van voldoende voedingsstoffen voor de eerste uren. Dit komt doordat de eieren in het nest nooit allemaal tegelijk uitkomen en de moederkloek pas op zoek gaat naar voedsel als al haar kuikens uit het ei zijn. Door dit natuurlijke proces heeft het kuiken een grotere kans op overleving.

Broed je eieren uit met de broedmachine dan kun je dezelfde “techniek” toepassen. Neem de tijd en laat alle kuikens in de broedmachine totdat ze volledig droog zijn. Natuurlijk moet dit niet langer dan 48 uur duren omdat ze dan echt hun voedsel nodig hebben. Broed je eieren uit in de broedmachine dan kun je prima 24 uur wachten totdat je het eerste kuikenvoer geeft.

2. Het eerste kuikenvoer

De eerste weken kun je de kuikens het beste kuiken opfokvoer geven. Dit is een mengsel van meel met eiwitrijke korrels. Er is verschillend opfokvoer te verkrijgen. Deze bevatten een eiwitpercentage van 18% – 22%.

3. Kuikenvoer voor de 2de periode

Na een week of zes-tien kan het opfokvoer met een eiwitpercentage van 18% prima gebruikt worden. Vaak wordt het op de verpakking ook wel aangeduid met ‘opfokvoer 1’ en ‘opfokvoer 2’. Voer de kuikens de eerste zes weken niet te veel bij (zoals granen of resten eten).

4. Volwassen “na” het leggen van het eerste ei

Omdat het niet te zien is wanneer de kip het eerste ei gaat leggen, kun je kuikens het beste hun opfokvoer geven tot nadat ze het eerste ei hebben gelegd of ongeveer 20 weken aanhouden (afhankelijk van het ras). Vanaf een week of 20 zal de eerste leg plaatsvinden, de hennen mogen dan overgezet worden op echt kippenvoer, namelijk legkorrels. Dit voer bevat meer calcium, wat het lichaam van de hen goed kan gebruiken voor het produceren van eieren.

Kuikenvoer kun je in deze winkel bestellen.

wp 25 warmteplaat voor kuikensKuikens warmhouden in de eerste 6-10 weken

Vergeet niet dat je kuikens warm moet houden als er geen hen aanwezig is. Kuikens hebben naast goed kuikenvoer voldoende warmte nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het beste gebruik je hiervoor een warmteplaat, maar een warmtelamp is hier ook voor geschikt. We hebben een duidelijk artikel geschreven over wat een warmteplaat nou eigenlijk is.