Een warmteplaat voor kuikens is een product dat je gebruikt als vervanging van moeder kip. De plaat zorgt voor warmte waardoor de kuikens kunnen opgroeien. De plaat kun je op de juiste hoogte afstellen en houdt de kuikens die er onder zitten op de goede temperatuur. Je hebt grote en kleine warmteplaten.

Waarom een warmteplaat voor kuikens?

warmtelplaat compfort wp 60

Naast de warmteplaat zijn er meerdere manieren om kuikens warm te houden, bijvoorbeeld een warmtelamp. Een warmteplaat heeft veel voordelen ten opzichte van een warmtelamp.

  • Een laag energieverbruik;
  • Gaat langer mee;
  • Extra veilig door temperatuur- en weerstandszekering;
  • De kuikens zitten sneller in de veren.

Veilig in gebruik voor mens en dier

Jonge kuikens zijn kwetsbaar en wij hebben ook niet het eeuwige leven. Daar doe je het liefst voorzichtig mee. Een warmtelamp wordt erg heet, hieraan kunnen de kuikens en jij je aan verbranden. Natuurlijk kun je dit makkelijk voorkomen door er voorzichtig mee om te gaan. Een lamp kan echter ook knappen. Dit glas kan ik het kuikenhok komen met alle gevolgen van dien. Dit gebeurd niet met een warmteplaat voor kuikens. Sommige platen hebben zelfs een zekering tegen oververhitting in het geval dat er iets fout gaat.

energie lamp

Energieverbruik van de warmteplaat

Het verbruik van een warmteplaat ligt over het algemeen veel lager dan een gemiddelde warmtelamp. Bijvoorbeeld de comfort warmteplaat van 25×25 cm met 15 watt kost 0,60 euro/week terwijl een warmtelamp (60 watt) ongeveer 2,40 euro/week verbruikt*.

* (met als KWH prijs 0,23 cent).

Met beide warmtebronnen kun je 10 tot 15 kuikens warmhouden.

De juiste afmeting van een warmteplaat

Voordat je eieren gaat uitbroeden is het handig om te weten welke spullen je nodig hebt. Zo ook welke maat warmteplaat. Natuurlijk staat dit vermeld bij de warmteplaat in de winkel, maar het is handig om de uitgangspunten te weten. Per 10x10cm kun je ongeveer 2 kuikens warm houden.

Als de kuikens klein zijn passen er meer onder, maar de kuikens hebben 6-8 weken warmte nodig. Pas daarna kunnen ze volledig zonder.

Warmteplaat aansluiten

Monteer de handleiding zoals aangegeven in de doos. Heb je een comfort warmteplaat dan kun je de handleiding hier downloaden. Het afstellen dien je zo te doen dat de kuikens het precies goed hebben. Zorg ervoor dat de kuikens het niet te warm of koud krijgen. De warmteplaat staat:

Te hoogOmdat het te warm is kruipen de kuikens niet onder de warmteplaat. In plaats daarvan liggen ze aan de randen.
Te laagPiepende kuikens hebben het koud. Ook liggen de kuikens niet onder de warmteplaat maar staan ze nog op hun poten.
GoedAls de warmteplaat correct is afgesteld dan heb je tevreden kuikens, deze piepen niet. Sommige kuikens liggen onder de warmteplaat, andere staan. Ook lopen ze door het hok om water en voer te halen

Warmteplaat schoonhouden

wp 25 warmteplaat voor kuikens afdekkapMet een afdekkap houd je de warmteplaat schoon. Op dit moment zijn er alleen voor de comfort warmteplaten afdekkappen beschikbaar. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken. Het kan voor de kuikens geen kwaad als ze op de warmteplaat lopen, de plaat wordt alleen erg smerig en dit komt de hygiƫne niet ten goede.

Meer energie besparen en betere controle

regeleaar voor warmteplatenEen regelaar zorgt voor meer controle over de warmteplaat. Met een regelaar kun je de temperatuurafgifte van de plaat afbouwen, waardoor je de kuikens beter bestand maakt voor de weide wereld. Je bespaard hier ook weer een hoop energie mee, want op latere leeftijd hebben de kuikens minder warmte nodig. Een regelaar voor warmteplaten is een echte aanwinst.