Een kuikenhok inrichten; 5 Tips op een rij!

Je wilt graag kuikens grootbrengen, maar wat hebben de kuikens allemaal nodig? Wij hebben de 5 belangrijkste punten voor de verzorging van kuikens onder elkaar gezet.

Wat heb je nodig?

  1. Een kuikenhok
  2. Warmtebron: een warmteplaat of een warmtelamp
  3. Voer voor kuikens
  4. Vers drinkwater
  5. Bodembedekking in het kuikenhok

1. Het kuikenhok

kuikenhok opgroeihokBij de verzorging van kuikens is het belangrijk dat het kuikenhok genoeg ruimte biedt voor het aantal groot te brengen kuikens. Voor 10 kuikens van een middelgroot ras heb je genoeg aan een ruimte van 80x40cm. Uiteraard is dit de ruimte die de kuikens minimaal nodig hebben, een wat groter hok is nog beter maar maak het niet overdreven groot. De kuikens kunnen dan het voer, water en de warmtebron niet meer vinden. Er is immers geen moederkloek die ze roept.

Zorg er ook voor dat de warmtebron niet het voer en water warm maakt. Als dit wel het geval is zullen de bacteriën sneller groeien en is er een grotere kans op ziektes bij de jonge kuikens. Een mooie afstand tussen zowel de warmtebron, het voer en het water is 50cm. Bij een warmteplaat kan deze afstand kleiner zijn, omdat deze minder warmte naar de zijkant straalt.

Omdat kuikens kunnen springen is het handig om een kuikenverblijf te gebruiken die aan de bovenkant is afgesloten. Een knaagdierenhok voor binnen is ideaal als opgroeikooi

2.Warmtebron

Kuikens zijn erg kwetsbaar. Als je kuikens grootbrengt zonder moederkloek heb je een warmtebron nodig zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten warmtebronnen: een warmtelamp en een warmteplaat. De warmteplaat heeft ten opzichte van de warmtelamp vele voordelen

 3. Kuikenvoer

Voer voor kuikens is anders dan gewoon kippenvoer. Kuikens leggen immers nog geen eieren (iets waar kippenvoer speciaal voor ontwikkeld is), maar hebben wel veel energie nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Deze energie halen ze uit eiwitten. Voer voor kuikens heeft daarom een extra hoog eiwitgehalte en een laag calciumgehalte in vergelijking met gewoon kippenvoer

kippen kuiken drinkwater

4. Drinkwater voor kuikens

Naast passend voer en warmte, is vers drinkwater absoluut een ‘must’. Kies voor een kuikendrinkbak die je gemakkelijk schoon kunt houden. Kuikens zijn niet erg slim en zullen overal hun ontlasting doen. Let er ook op dat het water niet te diep is. Het risico is dan groot dat de kuiken zullen verdrinken zodra ze in de drinkbak vallen. Een bakje die speciaal voor kuikens is gemaakt is de beste oplossing. De meest hygiënische oplossing is een kuikendrinkbak met nippel. Deze wordt niet vies en hier kunnen ze niet in verdrinken.

5.Bodembedekking

Belangrijk voor een gezond kuikenhok is dat het zo hygiënisch mogelijk is. De juiste bodembedekking voor kuikens absorbeert goed en bevat zo min mogelijk stof. Een droog kuikenhok voorkomt ziektes. Voorbeelden van goede bodembedekking voor kuikens zijn: zaagsel en hennepvezel.

Locatie van het kuikenhok

Naast de bovenstaande benodigdheden is ook de locatie van het kuikenhok een aandachtspunt. Een hok die op de tocht staat is niet wenselijk. Zet het hok ook niet direct achter het raam, in de zon kan het namelijk weer te warm worden. Een bijkeuken of schuur is een perfecte plek om kuikens op te laten groeien. Zorg er te allen tijde voor dat de kuikens niet van een warme ruimte direct de kou in gaan als ze groot genoeg zijn om “buiten te spelen”.

Wil je kuikens grootbrengen? Kijk hier voor alle benodigdheden