Hoe moet ik mijn kuikens verzorgen?

moeder kloek met kuikens warmteplaatKuikens moeten verzorgd worden. Als moeder kip de eieren heeft gelegd en uitgebroed, heb je er weinig omkijken naar. Heb je de eieren uitgebroed met een broedmachine dan hebben de kuikens iets meer aandacht nodig. Kuikens verzorgen doe je zo:

  • Liefde en aandacht geven
  • Bescherming bieden
  • Een geschikte warmtebron klaarzetten
  • Drinkwater en het juiste kuikenvoer serveren

Kuikens verzorgen

Voordat we de punten van hierboven los behandelen, eerst iets meer over de kuikens zelf. Nadat de kuikens uit ei zijn geboren, zijn ze bijna helemaal zelf redzaam. Ze kunnen zelf opzoek naar voedsel en drinkwater, maar hebben nog wel een beetje warmte nodig. In de natuur krijgen ze deze warmte van moeders, maar op het moment dat je eieren uitbroed met een broedmachine, moeten we dit zelf regelen.

Kuikens hebben bijna hetzelfde gedrag als volwassen kippen. Dit zal je zelf merken bij het verzorgen van kuikens. Ze rekken hun poot uit, zijn super nieuwsgierig, komen op geluid af en meer van dat soort dingen. Dit doen ze instinctief.

1. Liefde en aandacht

Dit is niet waar, hier hebben kuikens zo goed als geen behoefte aan. Maar het is erg leuk voor ons zelf en iets wat we graag delen met de kuikens. Verzorgen van de kuikens gaat meer om de schoonmaak en om het geven van voer. Wel kun je ze tammer maken door de kuikens te leren dat uit je hand eten geen gevaar voor ze vormt. Als je hier vroeg mee begint zullen ze ongetwijfeld uit je hand eten op latere leeftijd.

kuikenhok opgroeihok2. Bescherming bieden

In de natuur kunnen ze wegduiken onder moeders, moeder kip zal ook flink uithalen als een roofdier de kuikens probeert te pakken. Ook gebruikt ze speciale tonen om de kuikens bij elkaar te houden. Laat kuikens daarom zonder moederkloek nooit vrij rond lopen. Gebruik altijd een goed ingericht kuikenhok.

3. Een warmtebron kiezen

Kuikens die opgroeien zonder moeder hebben een externe warmtebron nodig. Het beste kies je voor een warmteplaat. Weet je niet wat dat is? Lees hier dan alles over warmteplaten. Eigenlijk doet een warmteplaat niets meer dan moeders vervangen. Je kunt het zien als een digitale kip.

4. Water en kuikenvoer serveren

Kuikens verzorgen kan niet zonder kuikenvoer en vers drinkwater. Probeer het vrij te houden van uitwerpselen. Je kunt hier speciale voer en drinkbakjes voor kuikens voor aanschaffen.

warmteplaat voor kuikens brinsea ecoglow verstelbaar

De broedgids

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over kuikens verzorgen. De broedgids is een goede start als je kuikens wilt laten opgroeien en als je eieren wilt uitbroeden. Het boek lezen is een echte aanrader.