Een warmtelamp voor kuikens

Kuikens verzorgen is harstikke leuk. Heb je de eieren uitgebroed met een broedmachine of is moederkip of eend om een andere reden niet aanwezig, dan kun je de kippen en eendenkuikens warmhouden met een warmtelamp.

In de eerste weken van een kuiken gebeurd ontzettend veel. In 6 tot 8 weken tijd zitten ze volledig in de veren. Om dit te kunnen doen hebben ze veel warmte en goed voer nodig. Dit artikel gaat over de warmte die een kuiken nodig heeft.

Temperatuur als kuikens geboren worden

kuikens verzorgen kippen

Kuikens komen uit het ei bij een temperatuur tussen de 37 en de 38 graden. Als dit onze omgevingstemperatuur is, noemen wij dit snik heet. Nadat kuikens geboren zijn blijven ze zeker in het begin nog lang onder de kip.

Tijdens het broeden is moeders veel veren op haar borstbeen verloren. Hierdoor kan het zo warm worden. Als moeder stopt met broeden groeien deze veren langzaam weer aan. De kuikens komen vaker van het nest, maar hebben in het begin nog steeds veel warmte nodig.

De juiste tempratuur om kuikens in op te laten groeien

Ook na het uitkomen van het ei hebben kuikens warmte nodig. Niet de 37-38 graden waarmee ze geboren worden maar nog wel erg warm. Rond de 35 graden Celsius. Dit hoeft gelukkig niet constant. Sterker nog als dit wel constant 35 graden zou zijn, zouden de kuikens niet goed in de veren komen.

De natuur regelt het zelf. Maar als moeders niet aanwezig is gebruik je hiervoor een warmtelamp of warmteplaat. Deze warmtebron kan in de warmte voorzien die de kuikens nodig hebben.

Naarmate ze ouder worden zullen de kuikens meer veren krijgen en hebben steeds minder externe warmte nodig. Na een week of 8 zijn de kuikens volledig bevederd. Ze kunnen naar buiten mits het niet te koud is.

Een warmtelamp voor kuikens

Als voorbeeld nemen we de armatuur ARM-X. Dit armatuur is ideaal om een warmtelamp in te plaatsen. Deze fitting en kap smelten namelijk niet door de hitte die de lamp produceert. Per hoeveelheid kuikens raden we een ander wattage lamp aan:

  • 10-15 kuikens: 60 watt
  • 15-25 kuikens: 100 watt
  • 25-35 kuikens: 150 watt
  • 35-50 kuikens: 250 watt

Nadelen van een warmtelamp voor kuikens

Een lamp heeft echter ook heel wat nadelen: ze worden erg heet, zijn niet altijd betrouwbaar en ze verbruiken veel stroom. Ga je kuikens grootbrengen en heb je een warmtebron nodig, raad ik je aan om te kijken naar een warmteplaat.