Kuikens kopen, waar let je op?

Kuikens kopen is iets wat je met aandacht moet doen. Ik raad je aan om voorbij het schattige van de kuikens te kijken en goed op te letten bij de winkel of fokker waar je de kuikens koopt.

Zieke kuikens kopen is namelijk een slecht begin. Kuikens moeten gezond zijn als je ze koopt en bij voorkeur nooit ziek zijn geweest. Kuikens die een ziekte hebben gehad, hebben daar namelijk vaak op latere leeftijd ook nog last van.

kuikens vervoeren

Kuikens kopen

Waar je de kuikens ook koopt, let er op dat ze nieuwsgierig en actief zijn. Natuurlijk mogen ze een dutje doen als je aankomt, maar als je een paar keer met bijvoorbeeld metaal op het kuikenhok heb getikt, zullen ze echt wakker moeten worden. Is dit niet het geval dan is er een grote kans dat ze ziek zijn.

Een zieke kip zit in elkaar gedok

en, heeft opgezette veren en ziet er maar zielig uit. Een zieke kip herkennen doe je zo.

Bij de kippenfokker

Er is een verschil tussen broodfokkers en hobbyfokkers. Hobbyfokkers doen het voor het plezier en broodfokkers om er centen mee te verdienen. Hobbyfokkers moeten overigens ook wel wat centjes verdienen om de hobby in stand te kunnen houden. Dit is iets wat we dus ook zeker willen aanmoedigen.

Controleer of het hok schoon is, hoe de rest van de kippen erbij lopen en vraag ernaar als er kippen zijn die apart zitten. Vraag ook of ze al eens ziektes hebben gehad en of ze zijn inge├źnt tegen de ziekte van marek.

In de winkel

De verkoper zal vaak minder afweten van de kuikens dan de fokker. Toch kun je kritische vragen stellen. Dit is uiteindelijk beter voor jezelf. Als je twijfelt moet je het niet doen.

kuiken in handen warm houden

Hen of haan

Pas na een week of 8 kun je zien of het een hen of haan wordt. Houdt daar rekening mee bij het kopen van kuikens. De meeste mensen zitten immers niet op hanen te wachten. Koop je eendagskuikens dan hebben ze andere behoeftes dan wat oudere kuikens. Denk hierbij aan een warmteplaat en speciaal kuikenvoer.